Hooggevoeligheid voor kinderen

Hooggevoeligheid

voor kinderen

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap en komt voor bij 15 à 20% van de mensen, bij zowel mannen als vrouwen. Hooggevoelige personen hebben een bijzonder verfijnd zenuwstelsel en zijn veel gevoeliger voor indrukken en nemer subtielere nuances waar dan de meeste mensen.

Enkele kenmerken van hooggevoeligheid zijn:

Snel aanvoelen waar iets niet klopt
Stemmingen aanvoelen van mensen en plaatsen
Een rijke innerlijk belevingswereld hebben
Zorgzaam en bewust willen leven
Snel vermoeid zijn of geïrriteerd zijn in een drukke omgeving
Van rust, stilte en natuur houden (en nodig hebben)
Bezig zijn met zingevingvragen

Hooggevoelige of hoogsensitieve personen (HSP) hebben een zeer sterke intuïtie, zijn creatief en hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, schoonheid en detail.

....

Hoogsensitieve Personen (HSP) zijn extreem gevoelig of overgevoelig voor bepaalde dingen. Hooggevoelige personen hebben een aanzienlijk gevoeliger zenuwstelsel. Hooggevoeligheid komt voor bij 15 á 20% van de bevolking, bij zowel mannen als vrouwen. Vaak behoren deze mensen tot de groep Indigo kinderen (nieuwetijdskinderen).

Voor- en nadelen van Hooggevoeligheid
Met name bij hooggevoelige personen speelt een belangrijke rol de neiging om eerst anderen te zien en dan pas zichzelf. Als je jarenlang zó gericht bent op anderen, dan weet je vaak niet meer wie je nu zelf bent, wat je zelf graag wil, of je vergeet gewoon om goed voor jezelf te zorgen. De weg naar ziekte (overspannenheid, burnout, aantasting eigenwaarde en zelfvertrouwen) ligt dan open.

Maar wanneer je je hooggevoeligheid erkent en weerbaarheid ontwikkelt, blijkt hooggevoeligheid ook iets heel moois te zijn en waardevolle eigenschappen, zoals een groot intuïtief vermogen, creativiteit en een groot inlevingsvermogen te bezitten.

Keerzijde van hooggevoeligheid

Maar hooggevoeligheid heeft echter ook een ander kant.
Het intenser waarnemen en meer voelen zorgt voor een overdaad aan prikkels en wordt als heel vermoeiend en onaangenaam ervaren. Hun gevoelsbeleving wordt vaak niet door hun omgeving begrepen, wordt als vreemd afgedaan, en sociaal afgestraft. Jij bent ook altijd zo gevoelig, of wees nou geen spelbreker, zijn woorden die veel hooggevoelige mensen vaak hebben gehoord.

Dit begint vaak al als kind, ze voelen precies hoe een situatie is, maar worden hierin niet begrepen. Dit gebrek aan erkenning leid er toe dat hooggevoelige mensen (kinderen) maar besluiten om niet meer te zeggen wat ze weten. Ze voelen zich alleen en onbegrepen, passen zich aan om net zo over te komen als anderen. Dit betekent op energetisch vlak dat er wel allemaal prikkels binnen komen maar dat ze niet meer naar buiten komen. En als er veel prikkels binnenkomen kan dit zelfs leiden tot autistisch gedrag, men sluit zich helemaal af en de energie slaat naar binnen. Of er gebeurt het omgekeerde, er ontstaat extreem druk gedrag, onrust of zelfs ADHD.
Het gevolg is dat de energie zich vastzet in het lichaam, met spanning en onzekerheid als gevolg. De weg naar ziekte ligt open en kan als volgt worden weergegeven:
te veel open

 • overprikkeling
 • vermoeidheid
 • stress
 • verminderde stress-bestendigheid
 • aanhoudend gevoel van stress
 • verminderd competentie gevoel
 • aantasting immuunsysteem
 • ziekte (zoals overspannenheid, burnout)
 • aantasting zelfvertrouwen

Zolang hooggevoeligen hun eigen gevoeligheid niet onderkennen, lijden ze vaak onnodig.
Toch hoeven hooggevoeligen geen slachtoffer van hun eigen eigenschap te zijn.

Omgaan met Hooggevoeligheid

Wanneer hooggevoeligen hun leven zodanig inrichten dat hun gevoeligheid ruimte en erkenning krijgt, wordt het een rijkdom en een bron van geluk. Voldoende tijd en rust nemen, bewustwording, aarden, grenzen leren stellen, je persoonlijke kwaliteiten ontplooien en je Hart volgen zijn hierin van belang. Daarnaast is het belangrijk dat je bewust bent van impulsen die je oppikt en meeneemt en leert deze weer los te laten.

Coaching en hooggevoeligheid

VIRO Coaching ondersteunt mensen hun ware essentie te leven en dat te gaan doen in werk en leven waar ze gelukkig van worden.
Dat is naar mijn gevoel precies het verlangen van vele hooggevoeligen.
Vanuit mijn eigen hooggevoeligheid kan ik me goed inleven in jou, je verlangens erkennen en je ondersteunen om vanuit je hart in beweging te komen.

Individuele cursus hooggevoeligheid als kwaliteit

In de individuele cursus Hooggevoeligheid als kwaliteit komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Zelfvertrouwen vergroten
 • Handelen vanuit gevoel en intuïtie
 • Omgaan met geven en ontvangen vanuit je gevoeligheid (grenzen stellen)
 • Aarden (tot rust komen)

Voor wie

Je hebt ontdekt dat je hooggevoelig bent (of je hebt het vermoeden dat je het bent), je wilt bewuster leren omgaan met je hooggevoeligheid, je wilt meer rust en zelfvertrouwen gaan ervaren.

Duur van de cursus

5 sessies van 1 uur.

Kosten

395,00

Vrijblijvend kennismaken?

Wil jij weten of je hooggevoelig bent, vraag dan de gratis test aan via het contactformulier op de site.